Sălăjenii nu se mai înghesuie pentru un post de profesor

Aproape 490 de candidaţi sălăjeni participă la concursul de titularizare din 2 august, în vederea obţinerii unui post în unităţile de învăţământ din judeţ. Pentru anul şcolar următor, au fost scoase la concurs un număr de 409 posturi vacante, dintre care doar 104 sunt titularizabile. În acest an, candidaţii vor susţine examenul sub supravegherea camerelor video.

Posturi puţine, candidaţi puţini

Inspectorul şcolar de resurse umane din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Viorel Lungu, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că numărul participanţilor la concursul de titularizare este mai redus decât anul trecut. „Anul acesta avem înscrişi la examenul de titularizare 519 candidaţi, dintre care doar 486 sunt aşteptaţi la probele de concurs, aceştia având fişele de înscriere validate. Numărul participanţilor este mai mic decât cel de anul trecut, când au fost înscrişi la concurs 560 de candidaţi”, a declarat Lungu.
Potrivit sursei citate, în judeţul nostru, numărul participanţilor la acest concurs este mult mai mic faţă de altă judeţe, motiv pentru care examenul se va susţine în patru centre de examen. „Metodologia permite organizarea concursurilor la nivelul unităţilor de învăţământ sau inspectorat şcolar. Pentru că avem un număr redus de candidaţi faţă de alte judeţe, acest lucru ne-a permis să organizăm examenul în patru centre din judeţ”, a precizat inspectorul şcolar.

Cele mai râvnite posturi, în Zalău şi împrejurimi

În funcţia de repartiţia candidaţilor pe centre, 226 s-au înscris la centrul de concurs stabilit la Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Zalău, 155 de candidaţi sunt la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Şimleu Silvaniei, 129 s-au înscris la Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” Jibou, iar şase candidaţi sunt înscrişi la centrul de la Şcoala Gimnazială „Iuliu Maniu” din Zalău. Numărul mic de persoane înscrise la centrul din urmă este pentru că această unitate a solicitat organizarea concursului la nivelul şcolii. Această unitate şcolară are vacante doar cinci posturi, dintre care patru sunt de învăţătoare şi unul pentru geografie.
La fel ca şi la examenele de evaluare naţională şi bacalaureat, şi la titularizare sălile din centrele de examinare au fost
Dintre cei care au absolvit anul acesta studiile universitare s-au înscris pentru concurs 58 de candidaţi, care au avut termen până marţi, inclusiv, să îşi valideze fişele de înscriere. Dintre dosarele acestora, doar 43 au fost validate. Ceilalţi 15 candidaţi nu au promovat examenul de licenţă, neputând participa la concursul de titularizare”, a spus sursa citată anterior.
De asemenea, dintre dosarele respinse, nevalidate, şapte au fost depuse de către cadre didactice fără studii corespunzătoare şi anume care au absolvit facultăţi neacreditate.
Dintre cele 409 posturi scoase la concurs, 104 sunt titularizabile iar 305 pentru suplinitori. De asemenea, din totalul posturilor, 162 sunt complete, iar 143 sunt fracţiuni de normă, incomplete. „Cauza faptului că de la an la an avem tot mai puţine posturi în unităţile şcolare din judeţ este numărul tot mai mic de copii la nivelul judeţului”, a apreciat Lungu.

Ponderea, nota la proba scrisă

Spre deosebire de anul trecut, pentru a ajunge la examenul scris, candidaţii au fost nevoiţi să susţină o lecţie la clasă sau o probă practică. „Toate posturile necesită susţinerea unei astfel de probe. Spre exemplu, un învăţător a trebuit să susţină o lecţie la clasă, în timp ce un maistru a fost nevoit să dea o probă practică. Şi în această etapă, candidaţii au fost notaţi, rezultatele fiind afişate on-line pe site-ul inspectoratului şcolar. Nu a fost nicio notă sub 5, minumul pentru a putea participa la proba scrisă”, a afirmat Lungu. Potrivit acestuia, pentru a participa la proba scrisă a concursului de titularizare, candidaţii trebuie să aibă cel puţin nota 7 la inspecţia la clasă. Inspecţiile au avut loc în perioada 2 mai – 8 iunie, fiind susţinute inclusiv de absolvenţii 2012 repartizaţi la anumite centre unde au predat şi evaluat elevii la materia de concurs.
O altă noutate este faptul că, în acest an, nu se mai organizează concurs pentru suplinitori necalificaţi. Pe de altă parte, aceştia vor putea participa la concursul organizat de unitatea de învăţământ în care este vacant postul.

Examen securizat la maxim

La titularizare, sălile din centrele de examinare au fost dotate cu camere de supraveghere, la fel ca la evaluarea naţională şi examenul de bacalaureat. În plus, candidaţii la un post de cadru didactic vor avea lipit pe foaia de examen un cod de bare, conţinând numele, codul numeric personal şi alte informaţii, pentru securizarea acestui concurs. „Inspectoratul şcolar a primit de la centru toate materialele necesare pentru desfăşurarea concursului, astfel încât să nu avem evenimente neplăcute”, a afirmat inspectorul şcolar.
În data de 2 august, candidaţii sunt aşteptaţi, între orele 7.30 şi 8.30, să se prezinte în sălile de examen în care au fost repartizaţi. Timpul de lucru este de patru ore, respectiv în intervalul orar 10-14. Lucrările vor fi adunate din centre în funcţie de specialităţi şi trimise în alte centre din ţară pentru evaluare. Primele rezultate vor fi afişate în data de 7 august, perioada de depunere a contestaţiilor fiind pentru zilele de 7 şi 8 august. Eventualele contestaţii se vor rezolva în 9 august, urmând ca rezultatele finale să fie afişate în data de 10 august.

Şedinţe publice de evaluare

Media cu care vor intra în competiţie cadrele didactice se calculează 75 la sută nota din proba scrisă şi 25 la sută la proba practică. În baza acestor rezultate, candidaţii vor putea opta pentru cele „mai bune” posturi, respectiv cele din oraşe sau din localitatea de domiciliu.
Prima şedinţă de repartiţie pe posturi didactice este programată pentru data de 13 august. „Posturile se ocupă în funcţie de note, mai precis în ordinea descrescătoare a mediilor. În această primă şedinţă vor fi repartizate doar posturile titularizabile, pentru care candidaţii trebuie să aibă cel puţin note de 7 la ambele probe ale concursului de titularizare”, a precizat Viorel Lungu.
Posturile titularizabile neocupate în această etapă devin netitularizabile. Acestea vor fi ocupate, odată cu posturile pentru suplinitori, în a doua şedinţă de repartiţie din data de 16 august.
Şedinţele de repartiţie vor avea loc la centrele de examinare la care au fost înscrişi candidaţii.

Leave a Comment